Ugrás a fő tartalomra

#RestoreTheSnyderVerse

Zack Snyder az egyik kedvenc rendezőm, ha nem A favorit. Azon kevés emberek közé tartozik, akiknek a munkáját egy képkockából be tudod azonosítani, amit felismersz egy jelenetből, hogy az ő keze is benne van. De nem is csak az amúgy nagyszerű filmjeiért szeretem, hanem leginkább azért, ami 2017 és 2021 között történt. Ezt a történetet szeretném elmesélni, és beszélni kicsit a jelentőségéről. Ugyanis ma, 2022 március 18-án ünneplünk. Egy éve valóra vált egy álom. Ha nem ismered a sztorit, arra invitállak, maradj, nem fogod megbánni, ez egy olyan történet, amit mindenkinek érdemes hallania.

Előzmények
Tehát kezdjük egy kis történelemmel. 2013-ban a Warner úgy döntött, megkezdi a saját szuperhősös univerzumát a Marvel sikereinek megörülve (pedig, ha belegondolsz, akkor még sehol sem voltak a mai állapothoz képest). Mily meglepő, a világ első szuperhősét választották alapnak, belevágtak egy Superman-projektbe. Az acélember tehát hivatalosan is megnyitotta a DCEU-t, ami a DC Extended Universe, azaz egy "kiterjesztett" univerzum. A film rendezője pedig Zack Snyder volt. A mű alapvetően inkább negatív, mint pozitív visszhangot kapott, nekem személy szerint szintén nem igazán jött be. A következő állomás, a Batman Superman ellen lett, szintén Snyder keze alatt, ami a másik két legnagyobb DC Comics karatert vezette be, Batman-t, és a végén Wonder Woman is felbukkant. Ez a film sem lett közönségkedvenc, sőt, rengeteg parodizálást kapott az egyik kulcsfontosságú jelenete miatt, amit egyébként elsőre én sem értettem, második nézésre már rájöttem, mit akartak üzenni vele, de most nem erről van szó, ezt esetleg majd máskor hosszabban kifejtem. A DC homlokegyenest szembe akart menni a Marvel ekkoriban már az egekben szárnyaló moziverzumával, hogy ne nevezhessék koppintásnak, ezért úgy döntöttek a fejesek, hogy először eresztik össze a hősöket, néhány elszórt infóval feltüzelve a nézőket, hogy majd utána kapják meg saját, önálló filmjeiket. A két viszonylagos bukás után volt egy próbálkozás a gonosztevők felkarolásával az Öngyilkos osztag képében, ami szintén bukott (és mostanában az aktuális sztorihoz hasonló pletykák keringenek róla, de erről is majd később), majd Wonder Woman kapott egy saját mozit, ami viszont egész sikeres lett. Ezek után meg már készült is volna a nagy kaliberű projekt, az Igazság Ligája, amiben az eddigi három hős triója mellé az előbb említett formula mintájára még új karakterek is társultak volna, hogy együtt mentség meg a világot. Na, és itt ütött be a krach. 
Ezekkel az alapismeretekkel álljunk neki Zack Snyder történetének. 

Mi történt az Igazság Ligájával?
Az Igazság Ligájának Zack Snyder lett a rendezője. Volt egy fantasztikus víziója, amit ő határozottan úgy akart megmutatni a nagyvilágnak. Snyder stílusa egyébként nagyon illik a DC-hez, a sötét képek, és a legendás lassítások, drámai távolba bámulások,  ez az egész nagyon jól visszaadja a baljós komor hangulatot. 
De térjünk is rá a lényegre. Mi történt? A forgatás idejében Snyder örökbefogadott lánya,  Autumn Snyder öngyilkos lett. Ez után nem meglepő, hogy otthagyta a rendező a filmet, és egy időre visszavonult a családjához. De mint tudjuk, a szórakoztatóiparban the show must go on, nem állhattak le, kellett valami megoldást keresni. A Warnerék már tervezgették egy ideje, hogy marvelizálni kéne a sikerért a DCEU-t, és ezt a szituációt használták ki: Snyder helyére Joss Whedon-t vetté fel, hogy fejezze be az Igazság Ligáját, és dobja fel kicsit. Whedon a Bosszúállóknak, és a Bosszúállók - Ultron korának írója és rendezője, így a feladatra alkalmas lett volna. Feltételes módban. 
A folyamat nagyon rövid volt, a Snyder-tragédia 2017 márciusában történt, és Whedon Igazság Ligáját novemberben ki is adták. A mű mély csalódás lett, a DC filmes pöcegödrének egyik legelőkelőbb helyét foglalta el. Ugyan voltak betaláló poénok, de az egész mozi minden egyes másodperce taszította a DC feelinget, azt a határozott hangulatot, ami olyannyira összenőtt a világgal. Ez a film valóban csak egy Marvel koppintás szuperhős-darab lett, semmi egyediséget sem mutatva, Whedon... érdekes jeleneteivel, azzal, hogy láthatóan halvány fogalma sem volt, hogyan nyúljon a DC-hez, ismét mémgyárrá tette a franchise-t. A film hamar feledésbe merült azok körében, akik csak a filmeket nézik, és mély felháborodást, csalódást keltett a rajongókban.  Akik ennek hangot is adtak.

Egy film a rajongóknak
Az óriási felháborodás miatt, hamar nyilvánosságra jutott: van egy verzió... Létezik valahol... Egy Igazság Liga, amit Zack Snyder álmodott meg. A rajongók, ismerve Snyder ikonikus stílusát, azonnal tudták, hogy az bizony...! Az az, ami nekünk kell!
A történelem során volt már példa arra, hogy a közönség miatt változtattak valmin a filmben, de ami itt történt, az egy egészen egyedi eset. Nem sokkal a film premiere után megjelentek a közösségi médiában bizonyos hashtagek. #SnyderCut. #ZackSnydersJusticeLeague. #ReleaseTheSnyderCut. Utóbbi szabályosan berobbant az internetre. Hamarosan a számuk csillagászati értékeket ért el posztok alján, amik Snyder verzióját követelték a DC legendás szuperhőscsapatáról. Az idő múltával az is kiderült, hogy a rendező eredetileg egy trilógiát szeretett volna, így még több elmesélésre váró dolog maradt, és csatlakozott az internetet elöntő áradathoz a #RestoreTheSnyderVerse is. Telt az idő, a #-ek egyre csak gyűltek, a rajongók petíciót indítottak, egyre kitartóbban harcoltak, nem adták fel. Én sajnos akkoriban még nem voltam ennyire jártas a témában, pedig baromi büszke lennék rá, ha csak egyetlen megosztással is, de hozzájárulhattam volna ehhez az egészhez. 
Ezzel szemben voltak, akik egyenesen azt állították, hogy a Snyder Cut egyszerűen nem létezik, és őrültnek tarottak mindenkit, aki hitt abban, hogy valaha ebből akármennyit is látni fogunk. Viszont lassan a színészek, és a rendező kollégái is elkezdtek elejteni egy-egy mondatot a témáról, kifejezve, támogatnák az ötletet. A filmben szereplő színészek közül többen is azt nyilatkozták, hogy Whedon rosszul bánt velük, fenyegette őket a karrierül elrontásával, és semennyi művészi szabadságot nem hagyott nekik. Majd egyszer... Megtörtént. Valóban megtörtént.
Azt nem tudom pontosan, hogy mikor, és hogyan, de lényeg a lényeg, Zack Snyder hivatalosan bejelentette: lesz! Itt van, megcsinálja, látni fogjuk. Ez a rajongók körében eszméletlen sikernek lett elkönyvelve. Megharcoltak érte. Harcoltak, és megkapták. Snyder megcsinálta. Elvileg 70 millió dollárt kapott a film befejezésére, ami pofátlanul kevés, csak hogy legyen viszonyítási alap, a Whedon Igazság Liga 300-ból készült. A 70-nek a fele nagyjából arra ment el, hogy Supermannek ne legyen bajsza, ugyanis a színésznek egy másik forgatás miatt éppen szép kis arcszőre volt (és a moziverzióban ez is egy nagy probléma volt, hogy nem bírták rendesen leszedni digitálisan). A maradékból pedig újraforgattak, befejezték, amit be kellett. És még egy dolog. Snyder egyetlen centet sem kapott érte. Semmit nem fizettek neki. De ő megcsinálta.
2021 Valentin napján megjelent egy előzetes, amiben nem volt szöveg, végig Cohen Hallelujah-ja ment, és igazából a történetről nem árult el semmit, csak apróságokat csepegtetett a filmből, jeleneteket, karaktereket. A végén viszont elhangzik pár mondat a Liga tagjai között:
-This guy's probably fought hundreds of thousands of other super beings on the other planets he's destroyed, right? And we have to assume he's won.
 -I don't care how many demons he's fought in how many hells. He's never fought us. Not us united."
Szerintem nem is kell mondanom, ez után a Hallelujah folyt a csapból a #UsUnited mellett. Hamarosan felvonták a párhuzamot, az utolsó két mondat ugyanúgy érthető a filmért küzdő rajongókra, mint a Ligára. Mi együtt, minket, a rajongókat nem állítanak meg, harcoltunk, és nyertünk. Ekkor a rajongók hype-ja már az egekben volt, és ehhez Snyder-ék is aszisztáltak: folyamatosan adtak kisebb infókat a történettel kapcsolatban, és a következő előzeteshez konkrétan megmondták, hány órakor fog érkezni, valamint előtte három napos visszaszámlálás volt apró új jelenetekkel. Tehát óriási volt az izgalom, a reklám, és az öröm.
A filmet 2021 március 18-án debütáltatták streaming-en az HBO Max-en Zack Snyder: Az Igazság Ligája címen (ahol természetesen azóta is megtalálható). Ez van ma egy éve. Én magam is amint tudtam néztem, aznap nem érdekelt semmi más. Szerintem nem lepek meg senkit azzal, ha azt mondom, fényévekkel lepipálta a Whedon-filmet, mind nézői, mint kritikusi vélemények szerint, a rajongókról, akik kiharcolták, nem is beszélve.

Akkor végülis, mi az a Snyder Cut?
A Snyder Cut nem csak egy kibővített rendezői vágás, ami rengeteg filmből megtalálható az interneten. Whedon-nak volt egy Igazság Ligája. És volt Snyder-nek egy. Míg a 2017-es moziverzió egy átlagos, elcseszett film, ami minden egyediséget nélkülöz, a Zack Snyder: Az Igazság Ligája maga a megtestesült egyediség. A rendező a visszatérésével 100%-ban szabad kezet kapott a fizetség elmaradásának fejében, minden apró és nem annyira apró hülyeséget megcsinálhatott, amit csak akart. Egyáltalán nem szabtak neki határokat, Zack Snyder pedig beszabadult a stúdióba... És alkotott. A film tehát így nézett ki: a képarány nem a szokásos, hanem 4:3-as lett, már csak ezzel is egy teljesen új dolgot hozva. A film 4 órás lett. Igen, 4 óra. Fejezetekre bontva, 6 kisebb rész, és mindegyiknek van külön címe. A történet is teljesen más. Nem folytatás, nem kibővítés, hanem egy teljesen új film. Megtalálhatóak benne jelenetek a régiből, de a jelentős többség új. Azt szerintem említenem sem kell, hogy sokkal sötétebb, komorabb lett, komolyanvehető, igazi DC film, egyértelműen a DCEU legjobb darabjai között van.  Pár hónappal később a filmet teljesen fekete-fehérben is kiadták, és ez ugyan nem egyedi eset, ennek a filmnek nagyon jól áll. A címe Zack Snyder: Justice League - Justice is gray lett, és ez adta meg a végső elégtételt, így lehetett a rendező álma teljesen valósággá úgy, ahogy azt ő elképzelte. Snyder a rajongókkal egyetemben megkapta amit akart. A film kikerült, de hivatalosan nem a DCEU része, tehát nincs összefüggésben a korábbi, és későbi oda tartozó filmekkel. De! Már pár napon belül jöttek az elméletek a multiverzumról, meg arról, hogy az egész cirkusz valamilyen szinten szándékos volt, és így a DC-nek már van egy alternatív idősíkja arra az esetre, ha Flash szétzúzná az idővonalat (ami hamarosan meg fog történni). Ez nem tudjuk mennyire igaz, de tény, van benne potenciál.
A DCEU arról volt eddig is híres (mily meglepő, leginkább Snyder filmjei által), hogy akik egyáltalán nem jártasak a képregényekben, azok nem teljesen érthetik meg a filmjeiket. Snyder meg arról híres, azt lehet tisztelni benne, hogy nem foglalkozik az utálókkal, azok felé fordul, akik szeretik, értékelik a munkáját, és velük kommunikál. Sokszor látni Twitteren is, hogy reagál a rajongói üzenetekre, ott is ejt el utalásokat. Tehát ezt a filmet nem másnak készítette, mint a rajongóknak. Azoknak, akiknek köszönhetően befejezhette a munkát, és megmutathatta, ő hogy képzelte el a hősöket. A végeredmény, az a tömény 4 óra tehát tele van kisebb-nagyobb képregényes utalásokkal, sokmindent nem is fejtve ki, mert ugye a rajongók úgyis tudják, mit jelent ez. A film utolsó negyed órája például egymásra halmozott előrevetítések egy jövőre, ami már nem fog eljönni. Nem fog, nem valószínű, mivel a stúdió ennyit engedett. De Snyder mintha ezt meg sem hallotta volna, behozott karaktereket, felemlegetett legendás történeteket, összefűzött szálakat, hogy mi várjunk... És tudjuk, nagyon kevés az esély arra, hogy lássuk mi lesz belőle. Bár ez közel sem jelenti azt, hogy feladtuk.

Az utóhatás
Hazugság lenne azt állítani, hogy ez a történet a film megjelenésével befejeződött. Mióta a rajongók látták, hogy képesek hangot adni az akaratunak, a #RestoreTheSnyderVerse nem csillapodott. Sőt, más projektekkel kapcsolatban is felmerült hasonló helyzet. Már fent említettem az Öngyilkos Osztagot. Annak a hátterével mondjuk nem vagyok teljesen tisztában, de azt tudom, hogy ott is megjelent a #ReleaseTheAyerCut, ami szintén egy rendező eredeti vízióját követeli, bár ott egyenlőre nincs komoly fejlemény. Több DC filmet is így követelnek a rajongók, de eddig azokkal kapcsolatban még nem szólalt meg senki, nem volt olyan elsöprő siker, mint Snyder-rel.
Nem meglepő, Whedon sem lett elfelejtve. Láttam egy videót még a film megjelenése előtt, amiben ő reagál a Snyder-Liga előzetesére, és kifigurázta, kinevette. Egy szóval borzalmasan gyerekesen kezelte a helyzetet, bár ezen kívül én nem hallottam róla azóta. Mondjuk nem meglepő, én sem lennék büszke magamra ezek után. A 2017-es film el lett keresztelve Josstice League-nek, és megjelentek YouTube-on olyan videók, amiben elégetik, eltörik, különböző módon megszabadulnak a Josstice League DVD-től, egyéb filmes dolgoktól, majd ezeket követték a Whedon stílusára átszerkesztett előzetesek, filmrészletek, szintén negatív üzenettel. Mert tényleg tiszteletlen volt, ahogy bántak Snyder-rel, és a filmmel.
A filmet valószínűleg azért is hatja át egy komor hangulat, mert gyászból készült. Snyder a lányát gyászolta, az ő tiszteletére készítette, miatta volt ez az egész. A négy óra végén az a felirat jön föl: For Autumn. Ez is szép üzenetet hordoz. A harc még nem fejeződött be, most a küldetésünk a trilógia befejezésének megszerzése, ez a bejegyzés is olyan hátsó szándékokkal készült, hogy másokkal is megismertethessem a történetet. Folytatjuk a kampányolást, és meglátjuk, mit reagálnak rá. Hogy miért csináljuk? Leginkább azért, hogy a DC végre olyan filmeket gyártson, amilyeneket a rajongók szeretnének látni. Hogy Snyder befejezhesse a trilógiáját. Hogy a rendezőkkel, karakterekkel, történetekkel,  és a rajongókkal megfelelő tisztelettel bánjanak. Snyder neve jelképpé vált, arra emlékezteti az embereket, hogy a filmeket azokért csinálják, akik szeretik őket, nem azért, hogy a saját elvüket követve a pénzért és sikerért dolgozzanak.
Én felnézek Zack Snyder-re. Azért, mert mikor látta, hogy vannak, akiknek ilyen fontos, amit csinál, akkor fogta magát és bemutatva az egész brigádnak, megcsinálta ingyen azt, amit a rajongók vártak, úgy ahogy a rajongók akarták: az ő saját, ikonikus és fantasztikus stílusában. Mert tiszteli és értékeli eléggé a képregényeket, a karaktereket és a filmeket ahhoz, hogy szépet tudjon alkoti. Mert azokkal foglalkozik, akik szeretik amit csinál, nem azzal, hogy mennyien elvből rá sem néznek a filmjeire. Ma felrobbantjuk az internetet.

És akkor a végszó, mint egy már a kampányban résztvevő rajongó, ezt a kis képet zárójelben a végére teszem.

Ha eddig nem ismerted a filmeket, de most ez után esetleg már szeretnéd látni miről is van szó, ezeket ajánlom megnézni sorrendben, hogy értsd:
Az acélember (2013)
Batman Superman ellen - Az Igazság hajnala (2016)
Igazság Ligája (2017)
Zack Snyder: Igazság Ligája (2021)

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

A pókverzumon át 10 pontban

1. Az alábbi bejegyzésben minden erőmmel azon leszek, hogy elvonatkoztassak a tényről, miszerint valószínűleg életem eddigi legrosszabb mozis élményét vagyok túl. Ami (nagyrészt) nem a filmnek köszönhető. A moziteremben több helyen láttam a film közben felvillanó Facebookot, a mellettem ülő férfi aludt, és úgy általánosságban nem volt egy kellemes közösség. Ez valószínűleg azért van, mivel, valljuk be, egy gyerekeket megcélzó filmről beszélünk, így elég gyakori az olyan közönség a moziteremben, aki csak azért jön, hogy a gyerek megnézze amit akar. Ami egyáltalán nem baj, de eléggé zavaró tud lenni. De ahogy mondtam, megpróbálom félretenni ezt a negatív élményem és magára a filmre koncentrálni. 2. Valamint, ezt még így röviden megjegyezném, mielőtt beültünk a filmre, direkt rákerestem, hogy van-e post credit scene, és mivel azt a választ kaptam, hogy nincs, azt nem mondanám, hogy nyugodt szívvel, de hát kelletlenül felálltam, és kisétáltam a moziteremből a stáblista alatt. Nos, tudo

C. S. Lewis: A varázsló unokaöccse

Narniáról mindenki hallott már. Ám az talán meglepetés lehet (nekem az volt), hogy a könyvsorozat nem a négy gyerekkel, és a ruhásszekrénnyel indult. Ajánlás Történetünk két kisgyerekkel kezdődik, akik akaratukon kívül átkerülnek egy másik világba, ahol eleinte csodás, majd egyre veszedelmesebb dolgok várnak rájuk.  Digory és Polly kalandja egészen rövid, a gördülékeny történet és a nagy betűtípus miatt nagyon hamar el lehet olvasni. Története, írása, fogalmazása meseszerű, egészen fiatalokat céloz meg a történet. Éppen ezért, ez egy olyan könyv, amivel jól be lehet kuckózni egy napra, és élvezni a rövid kalandot. Teremtéstörténetek Minden vallás egyik legnagyobb kérdése a teremtés. Mindegyik kultúra megalkotta a saját elképzelését arról, mégis hogyan  kerültünk ide, ahol vagyunk. Miből lettek a növények, az állatok, ki szabta meg a rendet. Ezekből az ókorban meglehetősen abszurd dolgok születtek, gondoljunk csak például Pallasz Athéné vagy Aphrodité születésére, Zeusz és testvérei tör

Neil Gaiman: Sandman - Az álmok fejedelme

Nagyon kíváncsi voltam már erre a képregényre, mivel, ugyan lehet, hogy csak a készülő sorozat, és a most kiadott negyedik rész miatt, de mostanában megint nagyon istenítették az emberek, úgyhogy úgy éreztem, mivel még az írótól semmit nem olvastam eddig, most már itt az ideje nekem is belenéznem a Sandman univerzumába, viszont fogalmam sem volt mire számítsak. Az álmok - egy nagyon jó téma szerintem. És a karakter, akivel megszemélyesítette Gaiman ezeket, egy nagyszerű szereplő, aki az első percektől kezdve elragadott. Álom egy megtört, megalázott, kirabolt, erejétől megfosztott férfi, egy uralkodó, aki, mikor hetvenévnyi fogság után kiszabadul, mindenét romokban találja. Birodalma összeomlott, teremtményei eltűntek, ereje alig van. Megpróbálja újra összerakni életét, és ez volt a kötet legizgalmasabb, és legjobban megírt része szerintem. Érdekes, logikus, érzelmes. Ha csak az elejét nézzük, ezt a részt, akkor csont nélkül kedvenc lenne. Álom mellett Halál is egy nagyon jó karakter, k